Jorisdag

Joris (Georgius) van Cappadocië (gestorven 23 april 303) kennen de meeste mensen beter als Sint-Joris met de draak.

Jorisdag
 
23 april is Sint-Jorisdag en wordt door de scouting internationaal gevierd.
Ook op de Schouw wordt Jorisdag op een zondag rond de 23ste april gevierd. Bekend zijn vooral de fietsenrally’s, maar ook andere grote activiteiten vinden tijdens Jorisdag op de Schouw plaats.
Jorisdag op de Schouw is een algemene activiteit, dat betekent dat alle speltakken op de Schouw meedoen aan Jorisdag. Traditioneel begint Jorisdag in de katholieke kerk aan de A.P. van Neslaan.

2015

 
Jorisdag affiche 2015
Jorisdag affiche 2015
 

"Boer zoekt scout"

2014

 

 
 

Paralympics

Jorisdag 2014 De Paralympische spelen van de Schouw

Op 18 mei 2014 was weer de jaarlijkse jorisdag van Buiten Centrum de Schouw. Dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om met de gehele schouw op een gezamenlijk terrein neer te strijken. De dag stond in het thema van de Paralympische Spelen. De Reeuwijkse Plassen is daar uitstekend voor gebleken. Samen met het prachtige weer heeft dit voor een groot succes gezorgd.
      We zijn de dag begonnen net als alle andere jaren in de kerk. Na de opening van de dag, zijn de senioren, verkenners en gidsen, op de fiets naar de Reeuwijkse Plassen gegaan. Daar stond drinken en wat lekkers klaar. Ook de junioren, kabouters, welpen en bevers waren onderweg naar de Reeuwijkse Plassen. Zij zijn met de bus gebracht.
      Voor de senioren en de junioren stonden beide acht spellen klaar. In deze spellen zaten allemaal moeilijkheden verwerkt. Zo was er voor de senioren levend tafelvoetbal, moest je met de hele groep hoelahoepen en werd er bijvoorbeeld ren je rot gespeeld met een blinddoek voor. Bij de junioren werden ook spellen met een handicap gedaan. Op één been een estafette afleggen, met de hele groep naar de overkant via bierkratjes en op hele lange skies naar de overkant.
      Als er hard gesport wordt, moet er natuurlijk ook lekker gegeten worden. Daarvoor hadden wij een heuze kookstaf die de lekkerste hamburgers en heerlijke tomatensoep klaargemaakt hadden. Na een lekkere lunchpauze zijn we weer verder gegaan met de spellen. Aan het eind van de dag werden de behaalde punten bij elkaar opgeteld en meegenomen met het eindspel. Door het beantwoorden van vragen, kon je verder komen op het score bord. Wie als eerste aan het einde van het score bord was, was de echte winnaar! Bij de junioren werd er een tikspel gespeeld als eindspel. Door het mooie weer, was het voor sommige kinderen lastig nog even met het eindspel mee te doen, want het heerlijke water van de Reeuwijkse Plassen was erg aanlokkelijk.
      Naast de goede inzet van alle kinderen die er waren, is natuurlijk ook de inzet van alle vrijwilligers van de Schouw enorm belangrijk! Zonder die inzet zou deze dag niet mogelijk gemaakt kunnen worden. Dus voor alle kinderen en de inzet van de leiding die geholpen heeft een dikke pluim!

Tot volgend jaar!

Groetjes, de Jorisdagcommissie.
 

2010

 
Jorisdag 2010 

Jorisdag "Wet and Wild"

Zondag 18 april 2010. Het thema is "Wet and Wild" maar de dag begint gelukkig droog en rustig!
Jorisdag begint met het verzamelen op het kerkplein aan de A.P. van Neslaan om 08:45. Daarna met z'n allen om 09:00 naar de traditionele joris-kerkdienst.
Na de kerk vertrekken de junioren met 2 bussen richting het Reeuwijk's Hout. De opkomst is overweldigend en niet iedereen past in de 2 toch niet klein uitgevallen bussen!
De Dino's en de rest van de junioren gaan met de eigen leiding mee.
De senioren gaan met de eigen fiets naar het Reeuwijk's Hout.
Voor iedereen staan spellen klaar zoals vlot-bouwen, twister, levend kwartet en een vossenjacht.
Het programma wordt afgesloten met een mega-stoelendans. Wederom een spektakulaire "Wet and Wild" Jorisdag. Iedereen bedankt!!! Nadat alles is opgeruimd staat er nog een BBQ klaar op de Schouw en natuurlijk weer een afsluitend potje voetbal totdat we de bal niet meer kunnen zien.
 

2009

 
Jorisdag 2009
 

"Jorisdag of records"

Zondag 19 april 2009. Het eerste record dat vandaag werd verbroken was het vroegste begin van de kerk op Jorisdag allertijden.
Hongerig geworden lopend naar de Akker of op de fiets naar de Schouw voor een stevig ontbijt.
Nadat iedereen op de Schouw is aangekomen en is voorzien van een gekleurde zonneklep, gaan de teams onder leiding van de teamcaptains langs verschillende activiteiten.
Records konden worden gebroken op verschillende onderdelen:
  • Touwtje springen bij de Cabomba's
  • Worsten vangen bij de Dorado's
  • Nagels lakken bij de Cotula's
  • Blind volleybal bij de Fuuscala's
  • Wipe Out bij de Troglodito's
  • String schieten bij de Bolbitia's
  • Curling bij de Renabilis
  • Eilanden spel bij de Racoons
Tussendoor werden er nog wat knakworsten en hamburgers naar binnen gewerkt zodat er weer energie werd opgedaan voor de resterende onderdelen. Als afsluiting van Jorisdag wordt er een groepsfoto gemaakt van de grootste scoutingvereniging van Nederland (dat zijn wij dus!) en natuurlijk de prijsuitreiking.
Nadat alles in recordtempo is opgeruimd is er voor de senioren en de leiding een BBQ, als toetje ijs van Janssen en het verlies van Ajax bij PSV (AZ kampioen) en natuurlijk ons eigen traditionele potje voetbal (de dinsdagavondcrew tegen de rest, uitslag niet bekend).Een super Jorisdag!!!
 

2008

 
Jorisdag 2008
 

"Joris on the Beach"

Zondag 20 april 2008. Ook zin om te gaan chillen on the beach!!!
Om 9:15 eerst even swingen in de kerk en daarna relaxed met de bus richting plas om heel de middag te genieten van de zon, de zee & het strand!!!!

En dat lukte...
Zondag 20 april heerste er een tropische sfeer rond de Reeuwijkse Hout. Met de hele Scoutingvereniging de Schouw vieren wij hier onze jaarlijkse Jorisdag met als thema “Joris on the Beach”.
Bij de start van Jorisdag in de kerk werd al afgevraagd of heel Boskoop bij scouting zit, en dat lijkt er inderdaad op wanneer honderden kinderen na een ontbijt, met bussen en op de fiets naar Reeuwijk vertrekken. Alle speltakken zijn bij deze Jorisdag aanwezig.
Onder de brandende zon en een met voor onze begrippen tropische temperatuur, strijden 16 teams van kinderen tegen elkaar in diverse spellen. In onze mobiele keuken “Kokkie’s Hapkar” worden zo’n 1000 broodjes met worst en hamburger klaargemaakt, liters limonade getapt en dozen met waterijsjes uitgedeeld.
Voor de kinderen wordt Jorisdag afgesloten met een spetterende vlot-race. De ongeveer 100 leiders en leidsters die voor deze dag in touw zijn geweest, sluiten de wederom zeer geslaagde Jorisdag af met een Beach-BBQ op ons buitencentrum de Schouw in Boskoop.

Lid worden
Bezoek de open dag of schrijf je in!
Open Dag
3 september 2017, 13.00-15.00
Uniformen
Online bestellen.
Foto's
Foto's van onze activiteiten.
Realisatie