Over De Schouw

Scoutingvereniging De Schouw kenmerkt zich door hechte (vrienden en vriendinnen) groepen, je zit alleen met leeftijdsgenoten in een groep waarmee je wekelijks leuke activiteiten beleeft. Jaarlijks worden ook grote gezamenlijke activiteiten georganiseerd zoals de zomerkampen en St. Jorisdag.

De groepen van Scoutingvereniging De Schouw draaien hun wekelijkse bijeenkomsten op Buitencentrum De Schouw. Een groot en mooi buitencentrum met clubgebouwen, speelvelden, een kinderboerderij en een stormbaan.

Historie

De Schouw sinds 1971

“De Schouw” is de naam van: het buitenterrein en de gebouwen aan het Rijneveld, de Scoutingvereniging die daar draait en de Stichting die buitencentrum de Schouw beheert en onderhoud.

Het terrein is in gebruik sinds 1971. Voor op het terrein lag een schouw waar het terrein nu ook zijn naam aan te danken heeft. Op het terrein van Buitencentrum De Schouw draait één scoutingvereniging te weten “Scoutingvereniging De Schouw”. Met daaronder de subgroepen; De Sinte Zitagroep (bevers, kabouters en gidsen), de Sint Jan de Dopergroep (welpen en verkenners) en Scoutingband de Schouw. Het buitenterrein en de gebouwen van Buitencentrum de Schouw worden beheerd door Stichting Buitencentrum de Schouw.

“De Schouw” is open gegaan in 1971 maar daarvoor zijn er jaren overheen gegaan voor dat het zover was. Deze pagina geeft meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van De Schouw en de tijd van de St Jan de Doper en Ste Zita groep op De Schouw. Inmiddels zijn er dus al een aantal lustra gevierd wat elke keer weer een groot festijn was.

Visie

Scoutingvereniging de Schouw volgt de visie van Scouting Nederland. De Spelvisie vat de visie van Scouting Nederland over de Scoutingmethode en het doel van Scouting samen.

Samen | Code | Outdoor | Uitdaging | Team | Spel

Samen
Samen stappen we met veel plezier op de wereld af, dat verbindt ons onderling.

Doel en methode: 

Op een actieve manier een bijdrage leveren aan de verbondenheid tussen mensen, zowel in de samenleving als geheel als binnen Scouting. Maatschappij, verbondenheid, internationale aspect, dienst in de gemeenschap uit de Scoutingmethode.

Code
Code en traditie zijn onze basis, de wet & belofte onze waarde.

Doel en methode:

Op basis van de wet en belofte de wereld open tegemoet treden. Hierbij rekening houdend met verschillende opvattingen en manieren van zingeving. Normen en waarden, ceremoniën en tradities, identiteit en zingeving, wet en belofte en Symbolisch raamwerk uit de Scoutingmethode.

Outdoor
Outdoor staat voor avontuur, een ontdekkingstocht in de natuur.

Doel en methode: 

Outdoor staat voor buitenleven als context van het Scoutingspel, buitenleven, buitenleven uit de Scoutingmethode.

Uitdaging
Uitdaging zoeken we in alles om ons zo te ontwikkelen tot zelfstandige scouts.

Doel en methode:

Tijd en energie besteden aan eigen ontwikkeling door kansen te zoeken en te benutten, ontwikkeling, persoonlijke progressie/ontwikkeling uit de Scoutingmethode.

Team
Teamgevoel haalt het beste uit onszelf. Daarom zijn we trots op elkaar.

Doel en methode: 

Zich inzetten om met anderen resultaten te bereiken en daarmee bijdragen aan een gezamenlijk doel. Denken en handelen vanuit gemeenschappelijke belangen, subgroepen, zelfstandigheid / begeleiding, patrouillesysteem en Volwassen ondersteuning uit de Scoutingmethode.

Spel
Spel en creativiteit helpen ons de verschillende talenten van scouts te benutten.

Doel en methode: 

Spel en creativiteit zijn middelen om het beste in de scout naar boven te halen, het scoutingspel, thematiek, creativiteit, leren door te doen, symbolisch raamwerk uit de Scoutingmethode.